sunnuntai 9. joulukuuta 2018

2018 Christmas Calendar no 3

Marmite on yksi Englannin eksentrismin kulmakivistä. Kyseessä on paahtoleivälle voin tai margariinin lisäksi levitettävä b-vitamiinipitoinen mallastahdas. Tuotteen historia on pitkä ja kääntynyt nykyisin hieman camp-henkiseksi. Se oli mukana jo ensimmäisessä maailmansodassa ja nykyisin siitä on välillä jopa gourmet-tyylisiä variantteja, vaikkapa xo-versio.

Perustuote jakaa mielipiteet, osa inhoaa, osalle taas tuote on jostain syystä ”acquired taste”, josta halutaan pitää kiinni. Tuote on jälleen kerran niitä, jotka ovat vaihtaneet omistajaa ja koostumuksesta on käyty salaliitohtavaa keskustelua. On vaikea keksiä Suomesta tuotetta, jolla olisi vastaava asema, ehkä mämmi tai kalanmaksaöljy voisivat kilpailla Marmiten kanssa, mutta nekään eivät yleensä herätä intohimoja näin vahvasti. Itse en ole mikään erityinen Marmiten ystävä, mutta kokeiltu on. Maku on maltainen, suolainen ja tumma - se on varmasti hyvin terveellistä. Säännöstelyn aikana kehotettiin levittämään tuotetta ohuelti, enkä näe syytä miksei tätä neuvoa voisi noudattaa edelleenkin.

***

Marmite is a quintessential English product, divinding nation like Brexit. This salty, malty, rich vitamin b product has been available also on various special editions, like gourmet XO or Royal Ma’amite. I would say, the love towards Marmite is always acquired taste, reflecting product’s rich history and personal experience. For me, a thinly spread layer on toast is quite enough, so healthy product must be handled with care.

lauantai 8. joulukuuta 2018

2018 Christmas Calendar no 4

After Eight on englantilaisista jälkiruokamintuista meillä tunnetuin. Bendick’s on mielestäni laadukkaampi, tuotteet voimakkaampia, mutta juuri After Eight on ikonisin. Jokainen minttupala on edelleen pakattu omaan kirjekuoreen, joka paperi oli niin ohutta, että sitä tuli lapsena imeskeltyä. Ennen vanhaan kellotunnus oli kruusatumpi ja tietysti parempi, suklaissa on yhä säilynyt nimikaiverrus taustapuolella, josta pisteitä. Mainosten varhaisesta historiasta on Daily Mail laatinut viehättävän yhteenvedon, josta myös kuva. Poliittisesta korrektiudesta ei ollut merkkiäkään... nämä suklaat kertoivat myös keskiluokan noususta ja elintason kasvamisesta 1960-luvulta lähtien.

Itse tuote on omistajanvaihdoksista huolimatta pysynyt mielestäni hyvin samana, ellei oteta huomioon, että siitä on erilaisia kausituotteita, irish creamin makuista tai tummemman suklaan versiota. Jotenkin voisi kuvitella, että nuorisoa voisi paremmin kosiskella maitosuklaaversiolla.

Minttujen tehtävä aterian jälkeen oli myös käytännöllinen: raikastaa hengitystä. After Eightit ovat olleet enimmäkseen yksitotisia, kuten Wiener Nougat - joka palassa sama maku. Kun tuote on hyvä, miksi varioida?

***

After Eight is No 1 Mint in Finland. In England, it has faced quite bitter competition. My preference is Bendick’s - it is pity their products are not available here: perhaps they are too strong to our local taste. But who cares, when AE has educated us to love these thin chocolate letters veiled in silk paper. One criticism, though: the original clock was better than this modern one. Some their ad history is in this Daily Mail link, please do not try it if political correctness is your thing! AE was a symbol of new wealth of the middle class in the 1960’s and 1970’s.

perjantai 7. joulukuuta 2018

2018 Christmas Calendar no 5


Muskottipähkinä eli nutmeg on mauste, joka on löytänyt tiensä hämmästyttävään määrään ruokia ja juomia, se sopii niin perunaruokiin, jälkiruokiin, kuin kahvin ja teen maustamiseen. Sen aromi on lämmin ja savuinen, se luo hienostunutta joulun tunnelmaa ja sillä on myös unettava vaikutus. Liian suurina annoksina se on myrkkyä, sillä on huumaavaa ja hallusitonarista vaikutusta ja allergikoille se voi myös olla riskaabeli mauste.

Omasta mielestäni muskotin käyttöä täytyy miettiä tarkasti, se voi yllättäen pilata monta hyvää asiaa, mutta joulun laatikoista, jotka eivät ole suosikkejani, se tekee verrattomasti siedettävämpiä, erityisen hyvin ripaus sopii imellettyyn perunalaatikkoon.

Muskottia raastetaan joskus naurettavan monimutkaisilla raastimilla. Jos käyttöä on paljon, sellaista tietenkin kannattaa miettiä, mutta terävällä pikku veitselläkin pähkinöitten kuorta pystyy nakertamaan ihan asiansa ajavalla tavalla. Kuvan malli on tietysti pökötti eli pösö eli Peugeot.

***

Nutmeg is a real Christmas spice and it can be added with care to many food and drinks, from potato to coffee. It adds warm mystery and a dash of quality in almost anywhere, but please add not too much - it has some opiatic tendencies. There are complex nutmeg mills available, but I use sharp knife to grate megnut nuts. If you need one, Peugeot has made the one in picture, stylish, isn’t it?

torstai 6. joulukuuta 2018

2018 Christmas Calendar no 6

Muscovado-sokeri on jokaisen jälkiruokien ystävien paras kaveri. Joku voisi luulla, että fariinisokeri, kotimainen tai tanskalainen on sama asia. Hän erehtyy! Muscovadossa maistuu imperiumin vallantäyteläisyys, siinä on alkuperämaansa Intian väreilevä lämpö ja voima, värit ja aromit tiivistyneenä kokonaisuudeksi, joka nostaa jälkiruokien maun ja intensiivisyyden uusille, ennalta-arvaamattomille tasoille. Muscovado on tummaa, kosteaa, mehevää ja tuoksuu huumaavalle. Billingtonin tuotteet ovat luotettavia. Tumman version aromaattisuus voi olla joihinkin tarkoituksiin liiallista: vaaleampi versio on sekin hyvää ja pesee kotimaiset versiot. Mikä parasta tämä Englannin jälkiruokien kulmakivi on terveellistä! Se on mineraalipitoista, ravitsevaa ja hoitaa erilaisia tauteja verenpaineesta keuhkojen toimintaan. Harvoin lääke on näin hyvää!

***

Muscovado sugar is a healty type of unrefined sugar, originally from India. It is a noble cornerstone of English desserts. It is aromatic, strong, moist, tasty, dark, smells good and it is healthy! It is simply good for you. Ask for Billington’s products - you cannot go wrong with them.

keskiviikko 5. joulukuuta 2018

2018 Christmas Calendar no 7

Bird’s Custard on suomennettuna jotenkin masevantavalta kuulostava maitokiisseli, mutta tosiasiassa se ryydittää vanukkaita, kuivakakkuja ja triflejä mukavasti. Jauhe on etupäässä maissijauhoja ja se luotiin alunperin munattomaksi kastikkeeksi. Tekele on birminghamilaisen kemistin Alfred Birdin käsialaa, hän loi sen vaimonsa tarpeisiin, mutta lopputulos oli niin hyvä, että teollinen valmistus aloitettiin, kun tuotteen potentiaalinen suosio paljastui. Helppokäyttöisyys ja ravitsevuus olivat valttikortteja. Ensimmäisessä maailmansodassa jauhe kuului jo sotilaiden tarvepakkauksiin. Purkit ovat tunnusomaisia värikkyydessään ja linnut hauskoja, vaikka tuote kantaakin varsinaisesti keksijänsä nimeä. Valmistajalta saa tuotteita eri tarkoitukseen, mutta perustuotettakin voi myös maustaa tai tuhdittaa entisestään mielensä mukaan. Saatavissa hyvinvarustetuista kaupoista.

***

Bird’s Custard packet is a common sight in almost every English kitchen - eggfree, maize flour, milk-added easy solution to complete many desserts. The Bird behind the product was a chemist from Birmingham, Alfred Bird. He invented it for his wife’s dietary needs, but custard proved to be a success story commercially as well. It is a product of great flexibility and many possibilities, and can be adapted to many tastes and diets.